10 Motive pentru care avem nevoie de aparat dentar

Pe langa alinierea dintilor, un aparat dentar ofera si alte beneficii. Va invitam sa descoperiti principalele 10 motive pentru care se poate aplica un aparat dentar.

1. Imbunatatirea igienei orale

Dintii inghesuiti sunt dificil de curatat deoarece apar zone  de retentie alimentara in care periuta dentara nu poate patrunde. Placa dentara se acumuleaza in timp in aceste zone putand determina aparitia cariilor dentare.

2. Cresterea eficientei masticatorii prin aparat dentar

Masticatia alimentelor poate fi dificila pentru persoanele cu probleme ortodontice. Unii pacienti se confrunta cu probleme nutritive din cauza masticatiei necorespunzatoare a alimentelor ceea ce produce probleme digestive.

3. Imbunatatirea aspectului facial si a increderii in sine

Aspectul dintilor poate produce o stare de nefericire precum si o stima de sine scazuta. In general, in societate,  prima impresie este puternică, iar un zâmbet atractiv sporește gradul de încredere in sine in relationarea cu alte persoane. Pacientii care beneficiaza de un tratament ortodontic cunosc o imbunatatire a oportunitatilor in cariera sau in viata sociala in urma tratamentului.

4. Reducerea problemelor articulatiei temporo-mandibulare

Durerea articulatiei temporomandibulare poate fi cauzata de alinierea necorespunzatoare a dintilor care cauzeaza o functionalitate incorecta a masticatiei.

5. Imbunatatirea fonatiei prin aparat dentar

In anumite cazuri, problemele de vorbire si pronuntie sunt cauzate de o aliniere necorespunzatoare a dintilor sau de o dezvoltare necorespunzatoare a maxilarelor.

6. Reducerea riscului de boala parodontala 

Pacientii cu dinti inghesuiti sau  probleme de ocluzie pot avea un risc crescut de dezvoltare a bolii parodontale datorita acumularii crescute de placa bacteriana si dificultatii de igienizare.

7. Corectarea dezvoltarii maxilarelor

La copii acest lucru este usor de realizat in perioada de crestere si dezvoltare (9-14 ani), prin procedee ce implica stimularea dezvoltarii zonelor insuficient dezvoltate sau inhibarea zonelor dezvoltate exagerat.

In cazul adultilor, nu se mai poate beneficia de crestere astfel ca problemele ortodontice legate de dezvoltarea maxilarelor se corecteaza printr-un tratament combinat ortodontic-chirurgical. Acesta  determina si  corectarea aspectului facial modificat prin dezvoltarea necorespunzatoare a maxilarelor.

8. Corectarea unor obiceiuri vicioase  sau parafunctii la copii precum si ghidarea eruptiei dentare

Respiratia orala, suptul degetului, interpunerea buzei inferioare sau a altor obiecte intre dinti sunt obiceiuri care pot produce dezechilibre musculare care vor duce la o dezvoltare necorespunzatoare a maxilarelor iar ulterior spre o aliniere necorespunzatoare a dintilor.

De asemenea un aparat dentar la varste mici poate determina alinierea corecta a dintilor si ghidarea spre o pozitie corecta a dintilor in eruptie.

9. Prevenirea abraziei dentare

O muscatura incorecta poate cauza abrazia (uzura) dintilor in timp. Aplicarea unui tratament ortodontic poate reduce riscul abraziei dentare prin corectarea alinierii dintilor si realizarea unei ocluzii (muscaturi) corecte.

 10. Reducerea riscului de traumatism

Dintii frontali situati prea in fata (protruzie dentara) sunt supusi riscului de traumatism dentar (fracturi, luxatii) mai ales la copii. Aplicarea unui aparat dentar va reduce riscul de traumatism prin deplasarea dintilor spre o pozitie si o inclinare corespunzatoare.

Daca va regasiti in randurile de mai sus, va asteptam la o consultatie pentru a descoperi impreuna tipul de aparat potrivit pentru cazul dumneavoastra.

Dr. Ana-Roxana Vasian

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasa un raspuns