Detartrajul dentar este o procedura stomatologica prin care este indepartat tartrul (piatra dentara) de la nivelul dintilor. Cu toate ca aceasta procedura nu este dureroasa sau complicata pentru pacient, totusi multe persoane evita detartrajul din motive nejustificate, ajungand astfel la afectarea dintilor si gingiilor.
Mit nr. 1 Detartrajul este necesar doar persoanelor cu igiena orala deficitara.
Adevar: Tartrul afecteaza circa 80% din populatia adulta, atat barbati, cat si femei, fiind determinat de cauze multiple, favorizante. Acesta apare prin mineralizarea placii bacteriene cu saruri minerale din saliva. Piatra dentara poate sa apara deopotriva la persoanele cu igiena orala deficitara, dar si la cele care se spala pe dinti dupa fiecare masa. Aparitia tartrului dentar este influentata de factori precum: cantitatea de saruri din saliva, fumatul, pozitionarea si alinierea necorespunzatoare a dintilor, predispozitie genetica etc.
Mit nr. 2 Detartrajul poate afecta smaltul dintilor.
Adevar: Suprafata dintilor si a gingiilor este afectata de tartru si de depozitele de placa bacteriana, si nu de tratamentele pentru inlaturarea acestora.
Prin detartraj, medicul stomatolog inlatura acumularile de placa bacteriana si de tartru, protejand tesutul dentar si gingival de aparitia inflamatiilor si a bolilor parodontale. Cu toate ca procedura in sine le poate parea unor pacienti deranjanta, nu va provoca leziuni dentare. Dat fiind ca in urma detartrajului dantura isi va recupera forma naturala, pacientii, la contactul cu limba, pot avea senzatia ca dintii sunt mai subtiri. Dar in cateva zile, totul va reveni la normal.
Mit nr. 3 Detartrajul este dureros.
Adevar: Exista situatii rare in care pacientul poate prezenta o usoara sensibilitate dentara, in special atunci cand tartrul este subgingival. Aceasta sensibilitate poate sa apara si in urma detartrajului prin descoperirea suprafetelor dentare acoperite de tartru. Se manifesta cu precadere la consumul de alimente dulci sau reci. Sensibilitatea dentara dupa detartraj dispare in cateva zile si nu necesita tratament.
Mit nr. 4 Tartrul dispare prin periaj.
Adevar: Din pacate, odata format, tartrul nu dispare prin periaj, oricat de mult v-ati spala pe dinti. Singura metoda de indepartare a pietrei dentare ramane detartrajul realizat cu ultrasunete sau manual.
Mit nr. 5: Detartrajul albeste dintii.
Adevar: Este adevarat ca dintii par mai albi dupa detartraj si periaj profesional, proceduri dentare care se realizeaza impreuna. Acest efect de falsa albire dentara apare ca o iluzie dupa curatarea dintilor si inlaturarea pietrei dentare, astfel ca dintii, curati fiind, par mai albi.
In general, este recomandat un control medical o data la 6 luni. In functie de nevoia pacientului (de igiena sa orala, de alimentatie, de predispozitia la formarea tartrului), aceasta procedura se poate efectua si la mai putin de 6 luni dar si la un interval de timp mai mare.
In cadrul igienizarii profesionale se mai poate folosi un dispozitiv care se numeste Air Flow. Acesta utilizeaza un jet de apa, aer si pulbere de bicarbonat de sodiu pentru a indeparta petele, placa si depozitele moi de pe suprafetele dintilor. Datorita pulberii usor abrazive de bicarbonat, se realizeaza in acelasi timp si lustruirea suprafetelor igienizate.
In functie de sanatatea orala a fiecarui pacient, pentru o corecta prevenire a inflamatiilor gingivale si a bolii parodontale, procedura de igienizare a dintilor (detartraj, periaj profesional, air-flow) ar trebui efectuata cel putin o data pe an.
Daca au trecut mai mult de 6 luni de la ultima consultatie stomatologica, va recomandam sa va adresati unui cabinet stomatologic in vederea detectarii depozitelor de tartru si a realizarii igienizarii profesionale.