Aparat dentar fix: Componente

Aparatul dentar fix este un ansamblu de elemente care se fixează, la nivelul dintilor. Poate conţine unele anexe, în funcţie de complexitatea tratamentului şi de problemele danturii.aparat dentar fix componente

Pentru a înţelege cum funcţionează mai exact aparatele dentare este important să fiţi familiarizaţi cu componentele de bază ale acestora.aparat dentar fix componente

Componentele aparatului dentar fix

  1. Inelul ortodontic–este un cilindru metalic care inconjoara dintele. De obicei se aplica la nivelul molarilor prin cimentare. Inele au atasate tubusoare in care patrunde arcul ortodontic.

  2. Bracketul– este elementul caracteristic pentru aparatele dentare fixe. Se ataseaza prin lipire cu ajutorul unor material speciale la nivelul dintilor. Pot fi metalice sau fizionomice (ceramica, safir). Bracketul prezinta un sant in care patrunde arcul ortodontic. De asemenea pot prezenta carlige pe care se aplica elastic. Bracket-urile au rolul de a transmite catre dinti presiunea exercitata de arcul ortodontic.

  3. Tubusor – este echivalentul bracket-ului la nivelul dintilor laterali. Tubusorul poate fi lipit la nivelul dintelui sau sudat pe un inel.aparat dentar fix componente

  4. Arcul ortodontic – este un fir de sarma de forma unei arcade dentare ideale care se ataseaza pe dinti prin intermediul bracket-urilor. Pot avea diferite dimensiuni in functie de etapa tratamentului ortodontic. Poate fi elastic, realizat din aliaj de nichel-titan sau rigid, realizat din otel inoxidabil. Exista si varianta de arcuri estetice, de culoare alba. Prin forta pe care o transmite prin intermediul bracket-urilor, arcul este cel care ghideaza dintii in pozitia corecta. Tratamentul incepe cu arcuri subtiri, elastice care sunt inlocuite cu arcuri rigide pe masura ce dintii se aliniaza.

  5. Ligatura metalica– este o sarma foarte subtire care mentine arcul la nivelul bracket-ului. Exista si in varianta fizionomica, de culoare alba.

  6. Ligatura elastica (modul elastic)– este un elastic mic care mentine arcul la nivelul bracket-ului. Poate avea culori variate pe care pacientul le alege in functie de preferinte. Ligaturile elastice se inlocuiesc la fiecare control al aparatului.

  7. Carlig ortodontic– element auxiliar care poate fi aplicat la nivelul arcului sau poate exista sudat la nivelul bracket-ului. Are rolul de a aplica la nivelul lui diverse ligature sau elastic.

  8. Tubusor auxiliar– este un element auxiliar utilizat in situatia in care aparatul prezinta si alte componente (headgear, lipbumber) pe care pacientul le aplica la nivelul acestor tubusoare.

  9. Elastice– elemente auxiliare utilizate pentru corectarea relatiilor de ocluzie(muscatura). Exista diverse variante de marimi, grosimi si culori care vor fi alese de catre medic in functie de necesitate. Pacientul trebuie sa le aplice si indeparteze in functie de recomandarile medicului ortodont.

Acestea sunt componentele de baza ale aparatului dentar fix. Ele pot si completate si cu alte accesorii in functie de necesitatea de a trata o anumita problema.

Dr. Ana-Roxana Vasian

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasa un raspuns