Aspecte de urmarit in perioada eruptiei primilor dinti definitivi (6-9 ani)

aspecte de urmarit in perioada eruptiei dintilor definitivi (6-9 ani)Perioada 6-9 ani este una foarte importanta in cadrul dezvoltarii oro-dentare a copilului. La varsta de 6 ani erup primii molari definitivi, denumiti “Molari de 6 ani”. Acestia erup in spatele dintilor temporari si sunt de cele mai multe ori ignorati si confundati cu dinti temporari. Molarii de 6 ani sunt foarte importanti pentru stabilirea relatiilor corecte intre maxilar si mandibula.

Intre 6 şi 9 ani erup incisivii, atat cei de sus, maxilari, cat şi cei de jos, mandibulari. Aceasta perioada este perioada optima de depistare si tratament a majoritatii anomaliilor dentomaxilare. Depistarea precoce a anomaliilor creste rata de succes a tratamentului instaurat.

In continuare va vom prezenta cateva dintre cele mai frecvente anomalii ce pot fi identificate precoce, usurand astfel tratamentul:

  1. Spaţierea excesiva

spatierea dentaraSpatierea normala a dintilor apare in jurul varstei de 4-5 ani şi persista pana la eruptia completa a primilor dinti definitivi. Aceasta spatiere se datoreaza cresterii oaselor maxilare.  Spatierea este necesara pentru a oferi spatiul optim de incadrare a  dintilor permanenti, mai lati si mai voluminoşi decat dintii temporari. Lipsa acestor spatieri normale la 4-6 ani poate fi un semn al lipsei de spaţiu pentru dintii definitivi, ceea ce indica o viitoare inghesuire dentara.

Spaţierea ar trebui sa dispara odata cu eruptia dintilor frontali, adica in jurul varstei de 9 ani. Spatierea care se mentine dupa aceasta varsta intre incisivii centrali maxilari poarta numele de „diastema”. Spatierea poate fi cauzata si de anodonţii, care reprezinta lipsa mugurilor dintilor definitivi.

  1. Inghesuirea dintilor

inghesuirea dintilorLipsa spatierii normale de la 4-6 ani este un semn al unei neconcordante intre dezvoltarea maxilarelor si momentul eruptiei dintilor. Dintii permanenti nu vor avea suficient spatiu pentru a se incadra corect pe arcada. Astfel, dintii erup inghesuiti cu diferite modificari de pozitie (erup inafara sau inauntrul arcadei, pot ramane inclusi in interiorul osului)

Pe langa deficitul de ordin estetic, dintii inghesuiti reprezinta un obstacol in calea igienizarii corecte, asigurand un teren propice pentru aparitia cariilor dentare.

  1. Ocluzia deschisa

ocluzie deschisaPrin inocluzie se intelege lipsa contactului intre dintii de sus si cei de jos. Cei mai frecventi factori care produc aceasta anomalie sunt: sugerea degetului, interpunerea buzei inferioare, interpunerea limbii intre dinti, sugerea si interpunerea altor obiecte, rahitismul etc.

Aceasta anomalie poate avea consecinte de ordin fizionomic, fonetic (copilul nu poate pronunta corect anumite litere), masticator (copilul nu poate realiza incizia alimentelor).

  1. Ocluzia adanca

ocluzie adancaAceasta anomalie se caracterizeaza prin supraacoperirea dintilor inferiori de catre cei superiori. In mod normal, dintii de sus ar trebui sa ii acopere pe cei de jos cu 1/3 din dimensiunea lor verticala. Poate avea consecinte de ordin fizionomic, masticator. De asemenea poate cauza si probleme la nivelul articulatiei temporomandibulare.

  1. Ocluzia incrucisata/inversa

ocluzie incrucisataIn mod normal, dinţii superiori ii circumscriu pe cei inferiori, atat la nivelul dinţilor frontali, cat şi la nivelul celor laterali. Daca dintii inferiori din zona laterala ii circumscriu pe cei superiori avem de-a face cu o anomalie denumita „Ocluzie incrucisata”. Daca acest lucru apare la nivelul dintilor frontali, anomalie este denumita „Ocluzie inversa frontala”.

Cauzele aparitiei sunt variate. Cateva exemple ar fi: excesul de crestere a mandibulei, pozitia anterioara a mandibulei, dezvoltarea insuficienta a maxilarului, sau obiceiuri vicioase.

Tratamentul difera in functie de gradul de severitate si variaza de la tratament ortodontic simplu pana la interventii chirurgicale ortognate.

  1. Prodentia (Protruzia/Overjetul)

prodentiaReprezinta o anomalie ce se observa la nivelul incisivilor maxilari care sunt inclinati inspre in fata.  Se poate asocia cu inclinarea in spate a incisivilor inferiori. Aceasta situatie poate fi observata mai ales la copii cu respiratie orala sau cu obiceiuri vicioase de genul sugerii degetului mare sau aspirarii buzei inferioare.

Indiferent de tipul de anomalie pe care il observati la copilul dumneavoastra, consultatiile stomatologice de doua ori pe an in aceasta perioada sunt necesare pentru tinerea sub observatie a eruptiei dentare si dezvoltarii maxilarelor. De asemenea pentru depistarea si tratarea precoce a cariilor si altor deficiente.

Daca ati observat aparitia uneia dintre anomaliile prezentate la copilul dumneavoastra, va recomandam sa consultati un medic ortodont care va poate da mai multe detalii despre diagnosticul si tratamentul corespunzator al acestora.

Dr. Ana-Roxana Vasian

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasa un raspuns