Caria de biberon

caria de biberonCaria de biberon reprezinta o forma agresiva de carie ce apare pe dintii de lapte ai copiilor sub 3 ani. Se mai numeste si carie galopanta, trecerea de la o pata alb-galbuie pe suprafata dintelui catre afectarea totala a suprafetei dentare facandu-se foarte rapid. In general afecteaza incisivii superiori, dar poate afecta si restul dintilor.

Etiologie

Cauzele cariei de biberon sunt multiple (excesul de alimente dulci, obiceiul de a inmuia suzeta in miere sau alimente/sucuri dulci, ingrijirea orala deficitara), insa factorul principal il reprezinta folosirea biberonului in afara meselor (pentru a linisti sau adormi copilul).

Cariile apar atunci cand lichidele dulci (de la ceaiul indulcit si sucul de fructe pana la laptele praf si laptele propriu-zis) sunt oferite copilului, iar el este lasat sa suga din biberon pentru o perioada indelungata(mai ales pe perioada noptii). Lichidele dulci care stagneaza astfel la nivelul dintilor sunt descompuse de catre bacteriile existente in gurita, producandu-se acizi care demineralizeaza smaltul dentar si determina aparitia cariilor.

Tabloul clinic (simptome):
– pete albe sau galbe-maronii pe dinti;
– dureri dentare 
– abcese frecvente (infectii dentare manifestate prin inflamarea gingiei, prezenta pungilor de puroi etc.)

Preventie

Ca parinti puteti ajuta la prevenirea cariei de biberon daca:
• Stergeti gingiile copilului dupa fiecare masa cu o bucata de tifon umezit – chiar daca cel mic nu are inca dintisori erupti.
• Veti incepe periajul dentar odata cu aparitia primului dintisor, continuand sa curatati gingia in zonele in care dintii lipsesc.
• Nu-l veti lasa pe cel mic sa adoarma cu biberonul de lapte, suc sau ceai in gurita sau cu suzeta pe care s-au aplicat produse dulci (miere, zahar)
• Sunteti atenti la alimentatia bebelusului, reducand pe cat posibil administrarea alimentelor dulci.
• Nu inmuiati niciodata suzeta in miere sau intr-un alt lichid dulce. Nu curatati suzeta niciodata in propria gura (gura adultului e mult mai populata bacterian decat a bebelusului).

Tratament

Tratamentul cariei de biberon impune modificari de comportament atat pentru copil, cat si pentru parinti. Tratamentul preventiv consta, in primul rand, in corectarea obiceiurilor de ingrijire a copilului, cu suprimarea modalitatii incorecte de hranire sau de linistire a copilului si instituirea unei igiene orale corecte.

Tratametul curativ, realizat de medicul stomatolog, se adaptateaza la situatia clinica existenta. In faza incipienta a afectiunii, se incearca remineralizarea smaltului prin aplicarea locala a fluorului in concentratie si cantitate mica. Cariile simple se trateaza prin obturatii (plombe) fizionomice iar in cazul cariilor complicate se actioneaza endodontic (se scoate nervul) sau chirurgical (extractii dentare).

Daca ati observat aparitia cariei de biberon la copilul dumneavoastra, va recomandam sa va adresati cat mai repede unui cabinet stomatologic in vederea stabilirii diagnosticului si tratamentului corespunzator.

Dr. Ana-Roxana Vasian

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasa un raspuns