Ce este contentia ortodontica?
Etapa de contentie ortodontica reprezinta ultima etapa a tratamentului ortodontic, dupa indepartarea aparatului dentar. Contentia are rolul de a se opune tendintei naturale a dintilor de a reveni in pozitia de dinaintea tratamentului ortodontic. Scopul acestei proceduri este de a preveni recidiva malocluziei, mentinand dintii in pozitia corecta o anumita perioada. de timp, pana cand tesuturile aparatului dento-maxilar se adapteaza noilor conditii din cavitatea orala.contentie ortodontica
Principiile contenției
Tratamentul post-ortodontic prin contentie are cateva principii de baza ce trebuie respectate.
In primul rand, contentia se va realiza imediat dupa indepărtarea braketilor, primele 5 ore fiind extrem de importante, deoarece s-a constatat ca, in lipsa ei, miscarea dintilor este maxima la 2 ore.
In al doilea rand, contentia trebuie sa fie adaptata. la malocluzia initiala, iar fortele aplicate sa continue actiunea celor exercitate de arcul aparatului ortodontic.
In al treilea rand, contentia va fi, pe cat posibil, fixa, in functie si de dorinta pacientului. O contentie efectuata cu sisteme mobilizabile nu este la fel de eficienta ca una. fixa, iar intermitentele sunt frecvente, de obicei din pricina necompliantei pacientului.
In functie de varsta pacientului si de tipul anomaliei initiale, durata etapei de contentie variaza de la câteva luni la toata viata.
Exista anumiti factori care influentează negativ rezultatele procesului de contentie si trebuie atent monitorizati de medicul ortodont.
De exemplu, eruptia molarului de minte poate deplasa niste dinti perfect aliniati, in ciuda unei terapii corecte, de accea este indicata extractia acestora. in cazul in care nu exista suficient spatiu pentru eruptia acestora.
Aplicarea cat mai rapid a aparatului de contentie dupa indepartarea aparatului fix este esentiala si dictează rezultatul favorabil, urgenta fiind cu atat mai mare cu cat exista dinti rotati in statusul dentar antecedent al pacientului.
Cele mai utilizate modalitati de contentie sunt, in prezent, dispozitivele fixe si cele mobilizabile.
1. Dispozitivele fixe sunt de tipul arcurilor linguale, confectionate din aliaje metalice, care se cimenteaza cu material compozit pe fata orala (din spate) a dintilor, impiedicand migrarea lor. Se aplica de regula, pe arcada inferioara si au avantajul de a. putea fi aplicate imediat după indepartarea aparatului si de a fi extrem de confortabile, pot fi folosite in cazul unor pacienti mai putin complianti la terapie.. Dezavantajul acestora este ca retentioneaza alimente, placa bacteriana si tartru, deci. igiena orala trebuie să fie impecabila pentru a evita eventuale complicatii (carii dentare, parodontopatii).contentie ortodontica
2. Dispozitivele mobile se aseamana foarte mult cu aparatele dentare mobile, fiind alcatuite dintr-o placa palatinală din material. plastic si arcuri si croșete metalice prin care se ancoreaza pe dinti. Un alt tip de retainer mobil este gutiera ortodontica. Aceasta prezintă un avantaj estetic fiind transparenta dar ca dezavantaj este rezistenta mai redusa fiind uneori necesara refacerea acestora in timpul etapei de contentie.
Avantajul principal al dispozitivelor mobile este ca, pe lânga mentinerea rezultatului, pot corecta recidive minore prin simpla activare a arcului/crosetelor de catre medicul ortodont. De asemenea, sunt utile in special pentru arcada maxilara. Dezavantajul major al dispozitivelor mobile este lipsa de motivatie a pacientului care, dupa un timp, inceteaza sa mai poarte retainerul.contentie ortodontica
In concluzie, tratamentul ortodontic nu este finalizat in momentul indepartarii aparatului dentar fix, acesta continuand cu etapa de contetie care este extrem de importanta pentru mentinerea rezultatelor obtinute.
Dr. Ana-Roxana Vasian