Despre ata dentara si modul corect de utilizare

Ata dentara: utilizare corecta

Ata dentara ajuta la indepartarea placii bacteriene si a resturilor alimentare din spatiile unde periuta de dinti nu poate ajunge, si anume, sub jonctiunea dentogingivala si in spatiile interdentare.

Placa bacteriana este principala cauza a cariilor dentare si bolilor parodontale, de aceea se recomanda utilizarea zilnica a atei dentare.
Pentru ca folosirea atei dentare sa fie eficienta, respectati urmatoarele recomandari:

1. Utilizati aproximativ 45 cm de ata si infasurati capetele atei in jurul degetului din mijloc de la fiecare  mana, lasând 3-5 cm pentru lucru.
2. Introduceti ata dentara usor in spatiul dintre 2 dinti apoi curbati ata uşor la baza fiecarui dinte, pentru a curata sub baza gingiei. Nu rupeti si nu fortati ata, pentru ca puteti rani tesutul gingival, foarte sensibil.
3. Miscaţi ata usor in sus si in jos, pentru a curata suprafata dintelui iar apoi o recurbati pentru a veni in contact cu dintele vecin si repetati miscarile usoare sus-jos.
4. Curatati fiecare dinte cu o alta portiune curata a atei.
5. Pentru a scoate ata usor dintre dinti, folositi aceeasi miscare in sus si in jos.
6. Verificati ata dentara dupa ce este indepartata dintre dinti. Daca s-a scamosat, poate indica prezenta cariilor, a depozitelor de tartru sau a unor plombe incorecte.

Utilizarea corecta a atei dentare

In cazul in care introducerea atei dentare intre dinti este dificila din diverse motive, se indica utilizarea dispozitivelor speciale de fixare a atei dentare (floss holder). Acestea sunt asemanatoare unei furci, cu un maner din care pornesc doua brate, ce cuprind intre ele un spatiu de aproximativ 2,5 cm in care se ataseaza ata dentara dupa cum se poate observa si in imaginea de mai jos. Si in acest caz, miscarile de introducere sub punctul de contact si apoi de curatare sunt aceleasi cu cele descrise anterior.

floss holder

Dr. Ana-Roxana Vasian

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasa un raspuns