Diastema

DiastemaDiastema sau strungareata, cum mai este numita popular, reprezinta spatiul care apare intre incisivii centrali superiori. Acest spatiu poate avea dimensiuni variabile.

 În cazul pacientilor care prezinta o diastema, principalele functii afectate sunt fizionomia, desi nu putini sunt cei care o considera a anomalie atragatoare, si fonatia(vorbirea).

Atat adultii, cat si copiii pot prezenta diastema. In cazul copiilor, daca diastema este prezenta in dentatia de lapte, acesta poate disparea odată cu aparitia dintilor permanenti, acestia fiind de dimensiuni mai mari.

In functie de cauzele existente exista 3 tipuri de diasteme:

  1. Diastema adevarata apare atunci cand frenul buzei superioare este dezvoltat excesiv sau inserat prea jos intre incisivii centrali.
  2. Diastema falsa sau secundara apare secundar altor anomalii precum:

                    a. Dimensiune prea mica a dintilor comparativ cu maxilarul ceea ce cauzeaza aparitia de spatii pe arcada

                    b .Obiceiuri vicioare precum sugerea degetului sau presiunea limbiila nivelul dintilor cauzeaza deplasarea acestora spre anterior cu aparitia de spatii la nivelul arcadei

                    c .Boli parodontale care determina migrarea dintilor spre anterior cu aparitia de spatii.

                   d. Lipsa unui mugure dentar de obicei a incisivilor laterali determina migrari ale incisivilor centrali cu aparitia diasteme.

                   e. Prezenta unui mugure dentar supranumerar intre cei 2 incisivi centrali

3. Diastema tranzitorie apare la copii inainte de eruptia dintilor permanenti. Aceasta diastema este normala si reprezinta un spatiu generat prin cresterea osului maxilar, spatiu care se va inchide o data cu eruptia dintilor permanenti. Daca dupa finalizarea eruptiei dentare, spatiul persista atunci trebuie evaluate alte cauze de aparitie a diastemei.

Cum se trateaza diastema?

Daca nu este insotita de modificari ocluzale si pacientul nu o considerea insestetica, diastema poate sa ramana netratata.

O data ce se hotaraste tratamentul diastemei de catre medicul ortodont, in primul rand trebuie tratata cauza care a determinat apartitia diastemei. In cazul frenurilor groase sau cu insertie joasa se recomanda indepartarea acestora prin interventia denumita frenectomie. Aceasta se poate realiza clasic sau cu ajutorul laserului si este realizata de catre un medic specialist chirurg dentoalveolar. In cazul celorlate forme de diasteme, medicul ortodont recomanda tratamentul necesar in functie de cauza ce a produs aparitia diastemei.

Dupa ce s-a tratat cauza, urmeaza tratamentul practic al diastemei care se va realiza cu ajutorul unui aparat dentar care va inchide diastema prin deplasarea dintilor. Daca nu se doreste purtarea unui aparat dentar, medicul poate propune o solutie protetica: fatete, coroane dentare care sa mascheze spatiul existent.

Atentie!! Diastema este o afectiune care recidiveaza frecvent, de aceea dupa indepartarea aparatului ortodontic este neceara purtarea aparatului de contentie o perioada indelungata de timp, uneori toata viata.

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasa un raspuns