Disjunctorul maxilar este un dispozitiv utilizat in etapa premergatoare aplicarii aparatelor ortodontice fixe cu scopul de a mari perimetrul maxilarului pentru a permite alinierea dintilor sau pentru a corecta o ocluzie incrucisata. Acesta este un aparat metalic sau poate avea o parte acrilica. Se fixează de premolarii şi molarii superiori cu ajutorul unor inele metalice cimentate pe dinţi sau prin intermediul gutierelor acrilice. Partea sa activă este șurubul central (poziţionat în centrul gurii) care va fi activat de către medic şi apoi de către pacient sau părinţi o dată sau de două ori pe zi timp de câteva săptămâni, în funcţie de planul de tratament conceput de către medicul ortodont.
Indicaţii de utilizare
- Maxilarul superior îngust, compresia de maxilar.
- Incongruența dento-alveolară pe maxilarul superior: dinţi mari şi spaţiu insuficient pentru alinierea lor fiziologică, ceea ce determină înghesuiri.
- Ocluzie încrucişată.
Utilizarea disjunctorului poate avea un efect benefic si in cazul problemelor respiratorii, ameliorand obstructiile nazale.
Actiune disjunctorul maxilar
Disjunctorul actioneaza prin îndepărtarea, puţin câte puţin, a celor 2 jumătăţi ale bolții palatine, în spaţiul format având loc depunerea de os nou. Pe măsură ce şurubul este învârtit, el va acţiona pe dinţii laterali superiori şi aceştia vor transmite forţa celor două oase maxilare, realizându-se astfel separarea acestora. Semnul eficientei dilatarii este aparitia unei diasteme intre cei doi incisivi centrali (strungareata). Când medicul ortodont consideră ca spaţiul format este suficient pentru alinierea dinţilor el va înceta activarea şurubului.
Dupa incetarea activarii surubului, disjunctorul va mai fi mentinut timp de 4-6 luni, timp in care are loc formarea osului nou in spatiul creat. După îndepărtarea disjunctorului, majoritatea pacienţilor au nevoie de tratament ortodontic cu aparat dentar fix pentru obţinerea ocluziei şi aspectului estetic dorit.
Modul de activare al disjunctorului poate fi urmarit in videoclipul de mai jos.
Perioada de utilizare disjunctorul maxilar
Pentru ca dilatarea maxilarului să poată fi realizată cu uşurinţă trebuie ca sutura medio-palatină să nu fie osificata in totalitate. De accea este indicat a se folosi cat mai repede posibil dupa diagnosticare dar nu mai tarziu de aproximativ 13 ani la fete şi 15 ani la băieţi cand sutura este osificata in totalitate. Daca aparatul este utilizat in copilarie, expansiunea maxilarului se obtine mult mai usor.
Dacă pacientul a depăşit această vârsta, dar totusi are nevoie de un astfel de tratament ortodontic, el va fi supus unei intervenţii chirurgicale pentru a elibera sutura medio-palatină în câteva puncte inainte de activarea aparatului.
Tipuri de disjunctoare
Disjunctorul maxilar Disjunctorul maxilar Disjunctorul maxilar Disjunctorul maxilar
Ce neplaceri pot aparea pe durata purtarii disjunctorului? disjunctorul maxilar
Disjunctorul maxilar poate cauza în primele zile după aplicare o serie de evenimente neplăcute precum:
- Stare de disconfort care variază de la o persoana la alta şi care dispare după câteva zile
- Dureri la nivelul dinţilor pe care sunt ataşate inelele metalice şi care se accentuează la învârtirea şurubului central. Se pot administra diverse antialgice in caz de durere accentuata
- Dificultăţi în masticaţie şi vorbire
- Hipersalivatie
- Leziuni ale limbii din cauza barelor componentelor metalice ale aparatului
- Senzaţie de tensiune la nivelul dinţilor şi maxilarelor ori de câte ori se activează şurubul pentru stimularea dilatării.
Pe perioada activarii este important să respectati controalele medicale si pentru orice problema pe care o intampinati (desprinderea aparatului, dureri) sa va adresati medicului ortodont, singurul care cunoaste cazul dumneavoastra find in masura sa va ajute si sa va sfatuiasca.
Dr. Ana-Roxana Vasian