Etapele tratamentului ortodontic

Aparat dentarInainte de inceperea propriu-zisa a tratamentului ortodontic, exista cativa pasi obligatorii de efectuat pentru toti pacientii pentru a putea beneficia de cel mai complet tratament. Sunt necesare o serie de investigatii care ofera medicului ortodont informații specifice legate de cazul pacientului, cu ajutorul carora se poate realiza un plan de tratament individualizat,.adaptat anomaliei, intrucat fiecare pacient este unic si prezinta anumite particularitati. etapele tratamentului ortodontic

 I. Etapa de diagnostic si realizare a planului de tratament

1. Prima vizita la medicul specialist ortodont

Prima consultatie realizata la medicul specialist ortodont ofera acestuia un set de informatii despre situatia pacientului. Se va examina situatia initiala a pacientului si se va evalua necesitatea aplicarii unui tratament ortodontic precum si momentul optim de incepere al tratamentului.

Se completeaza fisa medicala in care este consemnat istoricul medical al pacientului.(boli generale și alergii- există anumite boli care contraindică tratamentul ortodontic sau care prelungesc perioada de tratament; medicamentele utilizate în prezent sau în trecut- unele medicamente blochează mișcarea dinților, pe când altele o accelerează) precum si particularitatile cazului.

Pentru pacient, prima vizita este una de tip informativ și presupune o identificare a problemelor existente, eventual a cauzelor care au dus la apariția anomaliei dento-maxilare.etapele tratamentului ortodontic

Medicul va indica realizarea unor investigatii suplimentare necesare pentru realizarea planului de tratament:

  • radiografii (OPT-radiografie de ansamblu a cavitatii orale, Teleradiografie de profil-radiografie de craniu necesara pentru evaluarea osoasa maxilara si mandibulara, inclinari dentare, tipare de crestere )
  • poze cu situatia initiala a pacientului – extraorale si intraorale
  • alte investigatii doar in anumite cazuri (Ex. CBCT )

2. A doua vizita

In cadrul celei de-a 2-a vizite medicul va lua amprentele dentare ale  pacientului,  pe baza carora se va obtine un model de studiu din gips.necesar pentru analiza amanuntita a muscaturii, a formei dintilor, a calcularii spatiului necesar alinierii armonioase a arcadelor. etapele tratamentului ortodontic

Toate aceste investigatii ofera imaginea completa asupra dintilor si a oaselor si sunt utile medicului pentru a realiza anumite masuratori. si calcule care sunt necesar la stabilirea diagnosticului ortodontic precum si la realizarea planului de tratament.

3. A treia vizita

Dupa analiza tuturor investigatiilor realizate, va urma o a 3-a sedinta  in care vi se explica diagnosticul medical, planul de tratament potrivit cu eventualele variante de tratament.(tip de aparat, accesorii necesare pe perioada tratamentului ortodontic, extractii dentare necesare etc), modul in care se va desfasura tratamentul – ce presupune din partea dumneavoastra.(indicatii privind alimentatia, recomandari de igiena, purtarea anumitor accesorii ale aparatului dentar), durata aproximativa. in timp, riscurile ce pot aparea pe parcursul tratamentului.

Medicul ortodont va incerca sa va raspunda la orice intrebare/nelamurire cu privire la planul de tratament ortodontic si desfasurarea tratamentului.etapele tratamentului ortodontic

Tot în această sedinta se vor discuta costurile tratamentului.

Dupa prezentarea tuturor informatiilor, la finalul sedintei veti semna un formular de consimtamant./acord pentru inceperea tratamentului ortodontic si se va stabili urmatoarea sedinta pentru inceperea propriu-zisa a  tratamentului ortodontic.

4. A patra vizita etape tratament ortodontic

A patra întâlnire presupune aplicarea aparatului dentar, conform discutiilor avute la etapa precedenta, iar la sfarsit pacientul.va primi indicatii în ceea ce privește igiena orala, alimentatie, purtarea/intretinerea aparatului,  ce este posibil sa simta etc. Aceasta sedinta dureaza in general intre 60-90 minute in cazul aparatelor fixe.

Aplicarea propriu-ziua a aparatului nu este dureroasa!

II. Desfasurarea tratamentului ortodontic 

1. Sedintele de activare periodica a aparatului etape tratament ortodontic

Activarea aparatului reprezinta introducerea de forte noi in aparatul.dentar, astfel incat acesta sa produca miscari controlate, indreptate  inspre obiectivul ortodontic dorit.

Activare aparat

Dupa aplicarea aparatului dentar, medicul ortodont hotaraste, in functie de tipul de problema ortodontica.si de aparatul dentar, cand este nevoie ca pacientul sa vina la urmatoarea activare a aparatului.  In general, programarile pentru activarea/controlul aparatului se realizeaza incepand de la 2 saptamani pentru anumite tipuri de aparate si merg pana la 4-6-8 saptamani . E bine de stiut ca in general, acest termen este unul aproximativ, si ca decalarea termenului cu

cateva zile nu reprezinta o problema, aparatul ortodontic. continuand sa actioneze, dar este recomandat sa se respecte controalele periodice pentru a nu prelungi tratamentul ortodontic in timp.etape tratament ortodontic

Aceste activari ale aparatului se vor produce ori de cate ori medicul considera necesar, pana la finalizarea tratamentului.

Pe parcursul tratamentului ortodontic, medicul va indica realizarea de poze si radiografii necesare pentru monitorizarea evolutiei cazului.

Pentru obtinerea rezultatului  final al tratamentului ortodontic, la fel de importanta ca munca medicului este si cooperarea pacientilor.pe parcursul tratamentului, indiferent ca vorbim de adulti sau copii. Pacientii trebuie sa respecte cu strictete recomandarile medicului ortodont pentru a duce la final cu succes tratamentul fara prelungirea acestuia in timp.

2. Indepartarea aparatului ortodontic etape tratament ortodontic

La finalul tratamentului ortodontic, cand toate obiectivele au fost indeplinite, se stabileste sedinta de indepartare a aparatului ortodontic.

Dupa indepartarea aparatului, dintii vor fi curatati de urmele de material de colaj si se poate realiza o igienizare profesionala (detartraj, periaj profesional).

De asemenea, se va indica realizarea unor poze si radiografii finale si se va realiza un alt set de amprente pentru a documenta finalul cazului si pentru a putea realiza aparatul de contentie.

III. Etapa de mentinere a rezultatelor

 Dupa terminarea perioadei de tratament activ, adica dupa indepartarea aparatului dentar, urmeaza o etapa la fel de importanta, aceea de mentinere a rezultatului.

Contentie

Aceasta etapa se realizeaza cu ajutorul aparatelor de contentie, sau de mentinere.acestea avand rolul de a pastra rezultatele obtinute in urma tratamentului ortodontic, deoarece dintii au o anumita tendinta de deplasare spre situatia initiala.

Aceasta etapa este obligatorie pentru toti pacientii, dar implica mult mai putin efort din partea pacientilor, iar aceste aparate de contentie de obicei nu sunt vizibile pentru ce din jur.

Daca si dumneavoastra va doriti un aparat dentar, va asteptam la o consultatie pentru a descoperi impreuna tipul de aparat potrivit pentru cazul dumneavoastra.

Dr. Ana-Roxana Vasian

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasa un raspuns