Toata lumea stie ca un dinte perfect curat nu se cariaza, dar acest ideal este dificil de realizat atat pentru adulti, dar mai ales pentru copii.
Periajul dentar are rolul de a asigura o stare de curatenie care sa protejeze dintele impotriva cariilor dentare. Igiena orala trebuie efectuata in principiu dupa fiecare masa, pentru a reduce durata de stagnare a resturilor alimentare la nivelul dintelui.
Periajul corect trebuie sa cuprinda toate suprafetele, sa fie efectuat in axul lung al dintelui (de la gingie spre fetele ocluzale/marginile incizale). Durata unui periaj corect trebuie sa fie de 2-3 minute, de 2-3 ori pe zi. Exista clepsidre care pot masura durata indicata de periaj.
Igiena dintilor copilului trebuie sa inceapa din momentul aparitiei primului dinte in jurul varstei de 6 luni. Este necesar a se utiliza o periuta dentara adaptata varstei copilului: 0-2 ani, 2-5 ani sau peste 5 ani. De asemenea, pasta de dinti se adapteaza varstei copilului deoarece copii cu varsta mai mica de 6 ani trebuie sa utilizeze o pasta de dinti cu un continut mai redus de fluor (45mgF/ 100g pasta)
Tehnica de periaj trebuie sa fie adecvata varstei copilului:
• Mai putin de 2 ani: Este de datoria dumneavoastra sa realizati igiena copilului inca de la aparitia primului dinte. Igienizarea se realizeaza cu ajutorul unei comprese sterile imbibata in ser fiziologic. Dupa ce mai multi dinti au aparut puteti incepe periajul dentar cu periuta si pasta de dinti adecvata (0-2 ani).
• Intre 2-4 ani: Incetul cu incetul copilul va invata sa se spele singur. Lasati copilul sa inceapa spalatul pe dinti dupa ce i-ati aratat tehnica de periaj. La sfarsit pentru a perfecta spalatul, asezati-va in spatele copilului (capul sau atinge corpul parintelui) si refaceti operatia.
• Peste 4 ani: copilul se spala singur pe dinti,dar pana in jurul varstei de 8 ani trebuie ca parintii sa verifice atent tehnica de periaj.
Tehnica corecta de periaj