Ortodontie Cluj / Aparate dentare Cluj

Ce este ortodontia? ortodontie Cluj aparat dentar Cluj medic ortodont Cluj

Ortodontia este ramura stomatologiei care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul malocluziilor (‘muscatura` incorecta) care pot fi rezultatul unor anomalii ale dintilor, al unor relatii incorecte intre bazele osoase maxilare sau combinarea celor doua. Corectarea acestor anomalii se realizeaza prin deplasari dentare asociate cu modificarea cresterii faciale, cu ajutorul unui aparat dentar. ortodontie Cluj aparat dentar Cluj medic ortodont Cluj

Cui se adreseaza tratamentul ortodontic?

Tratamentul ortodontic se adreseaza atat copiilor cat si adultilor, uneori fiind necesare mai multe etape de tratament, atat in copilarie cat si in adolescenta.

Cand se indica un tratament ortodontic?

Tratamentul ortodontic se indica in momentul in care medicul depisteaza o problema de ocluzie(muscatura). O ocluzie incorecta poate afecta in timp sanatatea dentara, gingivala, a articulatiei temporomandibulare determinand aparitia de gingivite, retractii gingivale, abrazii dentare(uzuri ale dintilor), dureri in articulatii, limitari ale deschiderii gurii.

De asemenea, tratamentul ortodontic se indica pentru corectatea esteticii dentare in cazul pozitiei incorecte a dintilor.

Prima consultatie ortodontica se indica a fi realizata in jurul varstei de 7 ani cand incep sa erupa dintii permanenti. Cu cat se realizeaza mai repede, pot fi depistate si urmarite/tratate anumite tulburari de dezvoltare ale bazelor osoase ceea ce va usura un eventual tratament ulterior cu un aparat fix.

Cum se realizeaza un tratament ortodontic? ortodontie Cluj

Planul de tratament se stabileste in urma unei consultatii si a unor investigatii suplimentare (radiografii, poze, amprente+modele) pe care baza carora medicul realizeaza anumite masuratori si interpretari pentru a putea prezenta pacientului cele mai optime variante terapeutice. aparat dentar Cluj medic ortodont Cluj

In urma discutiei cu pacientul despre posibilitatile si limitele tratamentului in functie de rezultatele investigatiilor, se poate decide aplicarea aparatului dentar urmand ca pacientul sa se prezinte lunar la control (activari).

Ce tipuri de aparate exista? ortodontie Cluj aparat dentar Cluj medic ortodont Cluj

Ortodontie Aparate Dentare

Tipuri de aparate dentare

Aparatele ortodontice sunt de 2 tipuri: aparate mobile si aparate fixe.

Aparatele mobile/mobilizabile se indica copiilor. Sunt sub forma unor placute care pot fi indepartate de catre pacient, acesta fiind si principalul dezavantaj al acestora deoarece copii pot fi tentati sa nu il poarte.

Aparatele fixe se indica in special in cazul pacientilor care au toti dintii definitivi, in general dupa 11-12 ani dar pot fi aplicate si mai repede sub forma unor aparate partiale. Avantajul acestora este ca nu pot fi indepartate de catre pacient si cu ajutorul acestor aparate pot fi realizate modificari de finete ale dintilor. Aparatele fixe pot fi realizate din metal sau pot fi fizionomice (transparente) realizate din ceramica, safir.

Cat dureaza un tratament ortodontic? ortodontie Cluj medic ortodont Cluj

Un tratament ortodontic poate dura intre cateva luni si 2-3 ani.in functie de gravitatea anomaliei initiale si de respectarea sedintelor de activare si alte indicatii ale medicului.

Ce se poate intampla in timpul tratamentului ortodontic? medic ortodont Cluj

Inflamatie gingivala si demineralizare

In timpul tratamentului ortodontic poate aparea o simpla tensiune care poate merge pana la durere, in functie de pragul de sensibilitate al fiecarui pacient.ortodontie Cluj

Igiena orala este esentiala in timpul tratamenului desi aceasta este ingreunata. Nerespectarea igienei orale poate duce.la aparitia de complicatii nedorite: carii dentare, inflamatii si retractii gingivale. De asemenea si alimentatia este ingreunata si exista anumite restrictii alimentare. ortodontie Cluj aparat dentar Cluj 

Unii pacienti pot prezenta afte, leziuni la nivelul obrajilor, buzelor cauzate de componente ale aparatului.

Ce urmeaza dupa indepartarea aparatului?

Riscurile purtarii unui aparat dentar (II)

Tipuri de contentii ortodontice

Dupa finalizarea tratamentului ortodontic este necesara o etapa de mentinere a rezultatelor (etapa de contentie) pentru a reduce riscul recidivei (revenirea dintilor in pozitia anterioara). Aparatele de contentie sunt fixe (sarmulite lipite in spatele dintilor), mobile (placute) si gutiere.

 

 

In vederea programarii pentru consultatii ortodontice ne puteti contacta prin:

  • telefon, mesaj, Whats’up la nr. 0753120967
  • email: contact@doctoritadintisor.ro
  • locatia cabinetelor partenere din Cluj-Napoca:
  • clinica stomatologica G&E Denta: Cluj-Napoca, cartier “Intre Lacuri”, Str. Muresului, nr. 28
  • cabinet stomatologic Cartier Iris: Cluj-Napoca, Str. Iasomiei, nr. 52 (colt cu str. Oasului)

ortodontie Cluj aparat dentar Cluj medic ortodont Cluj

 

 

 

 

Comentariile sunt închise.