Pe langa multiplele beneficii pe care le aduce aplicarea unui aparat dentar, pe parcursul tratamentului ortodontic pot sa apara si anumite riscuri. Va prezentam mai jos cateva dintre aceste riscuri si modalitatile de a le preveni.
-
Durere si discomfort/sensibilitate la nivelul dintilor
In primele zile dupa aplicarea aparatului dentar pacientii pot resimti un discomfort care merge de la o usoara presiune. pana la durere intensa, in functie de sensibilitatea proprie la durere. Aceasta senzatie este normala si este produsa de inceperea deplasarii dintilor in pozitia corespunzatoare. De asemenea senzatia de presiune/durere apare si in primele zile dupa activarea aparatului. Senzatia de durere dispare in mod normal dupa cateva zile.
Ce putem face: riscuri aparat dentar
- se indica o alimentatie care sa contina alimente moi (supe, piure-uri) in primele zile dupa aplicarea aparatului.sau dupa activare pentru a nu aduce un plus de presiune.
- se pot utiliza analgezice, dar se recomanda a se utiliza doar in caz de durere intensa deoarece exista studii care au aratat ca utilizarea analgezicelor (aspirina, ibuprofen) poate incetini deplasarea dintilor. Se poate utiliza Paracetamol la recomandarea medicului.
-
Aparitia petelor cretoase/ carii la nivelul dintilor
Daca igiena orala nu este mentinuta corespunzator, in jurul bracket-urilor se acumuleaza placa bacteriana care duce la aparitia petelor albe cretoase. reprezentand o demineralizare a smaltului dentar. In timp, aceste demineralizari se agraveaza transformandu-se in carii dentare. Cei mai afectati dinti sunt incisivii superiori si premolarii inferiori.
Ce putem face: riscuri aparat dentar
- se indica mentinerea unei igiene orale optime prin periaj dentar dupa fiecare masa cu o pasta de dinti care sa contina fluor, clatiri cu apa de gura, utilizarea dusului bucal.
-
Aparitia gingivitei
Bracket-urile reprezinta o zona in care placa bacteriana.se acumuleaza foarte usor determinand inflamatia gingivala (gingie rosie, tumefiata care sangereaza usor la periaj).
Ce putem face:riscuri aparat dentar
- se indica mentinerea unei igiene orale optime, curatarea prin periaj dentar cu maxima atentie a zonei dintre bracket si gingie (zona cu risc crescut de acumularea placii bacteriene)
- realizarea de detartraje si periaje profesionale mai frecvent in caz de inflamatie gingivala severa (la 3-4 luni).
-
Afectarea pulpara si rezorbtia radiculara
Pulpita (inflamatia nervului) este un risc rar intalnit de cauza ortodontica. Poate sa apara pe dinti cu traumatisme anterioare tratamentului ortodontic.
Modificarea pozitiei dintelui induce un anumit grad de rezorbtie a radacinii acestuia (1-2 mm) dar aceasta rareori este atat de avansata incat sa afecteze durata de viata a dintelui pe arcada. Exista anumiti factori care pot determina cresterea riscului de rezorbtie (radacini cu forme atipice, dinti cu radacini scurte, traumatisme dentare anterioare aplicarii aparatului, dinti ce prezinta tratamente endodontice anterioare).
Ce putem face:riscuri aparat dentar
- utilizarea de forte reduse in timpul tratamentului ortodontic
- monitorizarea radiologica a dintilor care prezinta factori de risc
- contactarea medicului in caz de orice senzatie dureroasa atipica aparuta la nivelul unui dinte.
Tratamentul ortodontic presupune si alte riscuri pe care le vom aborda intr-un articol urmator.
Daca iti doresti si tu un aparat dentar, te asteptam la o consultatie pentru a gasi solutia optima pentru tine!
Dr. Ana-Roxana Vasian