Sfaturi pentru purtatorii de aparat dentar

Sfaturi pentru purtatorii de aparat dentar

Daca v-ati aplicat de curand un aparat dentar sau va ganditi sa urmati un tratament ortodontic, este recomandabil sa acordati atentie sporita anumitor obiceiuri, pentru ca purtarea aparatului dentar sa devina mai placuta. In continuare, va oferim cateva sfaturi legate de alimentatia si igiena dentara in timpul tratamentului ortodontic.

sfaturi aparat dentar

1.  Sfaturi privind alimentatia pacientilor purtatori de aparat dentar

  •  Consumati alimente de consistenta moale

Acest prim sfat poate fi util pe toata durata tratamentului dar este foarte important imediat dupa aplicarea aparatului sau dupa activarile ce trebuie realizate periodic. Procesul de obisnuire cu noul aparat va fi usurat de aplimentele moi care vor face masticatia mai confortabila.

Ca si sugestii, puteti incerca piure-uri, omlete, supe, paste, inghetata, iaurt si cate un “smoothie” ocazional.

  • Evitati anumite alimente

Este foarte important sa eliminati din dieta anumite alimente care pot deteriora componentele aparatului dentar. De evitat:

– muscarea alimentelor tari: cojile de paine, merele, alunele, fisticul si alte alimente similare; se recomanda taierea alimentelor in bucati mici pentru a evita incizia (muscarea)
– consumul de alimente lipicioase – caramele, bomboane, ciocolata (mai ales cea cu alune)
– bauturile carbogazoase pentru ca pot cauza demineralizari ale smaltului dentar; nu e necesar excluderea completa din dieta dar e bine sa existe un consum moderat. sfaturi aparat dentar

  • Nu muscati pe obiecte nealimentare

Daca aveti obiceiul de a musca creioane sau pixuri cand va concentrati, eliminati-l cat mai repede, deoarece muscarea pe obiecte nealimentare poate produce stricaciuni la nivelul aparatului dentar. Totodata, rosul unghiilor trebuie oprit imediat.

Asemenea obiceiuri pot conduce la reparatii scumpe ale aparatului, care pot periclita rezultatul final sau prelungi durata tratamentului.

2. Sfaturi privind igiena dentara a  pacientilor purtatori de aparat dentar

  •  Periati-va dintii dupa fiecare masa

Dintii si bracket-urile trebuie mentinute intr-o perfecta stare de curatenie, ceea ce necesita mai mult timp. Pentru ca la finalul tratamentului dintii si gingiile sa fie sanatoase trebuie acordata o importanta deosebita igienei dentare zilnic.

Persoanele care poarta aparate dentare prezinta un risc crescut de dezvoltare a cariilor si bolii gingivale. Pe dinţi pot aparea pete albe numite “decalcificari”, in cazul în care igiena dentara este deficitara. O igiena dentara corecta si regulata va reduce cu mult aceste riscuri.

Daca purtati aparat dentar, nu mai este suficienta igienizarea dintilor de doua ori pe zi. Se recomanda periajul dintilor dupa fiecare masa, deoarece resturile alimentare prinse de aparat  pot cauza demineralizari ale smaltului sau inflamatii gingivale.

Este indicat sa folositi si o periuta interdentara pentru a curata cat mai bine intre elementele aparatului. Ata dentara este un alt element util care va poate ajuta sa ajungeti mai usor intre dinti si elementele aparatului . Apa de gură este la fel de importantă, oferind o senzatie de prospetime respiratiei. De asemenea  are un rol antiseptic, prevenind apariția cariilor prin protejarea cavitatății bucale de atacul agenților bacterieni.

Periute interdentare

Periute interdentare

Un alt instrument util în menținerea unei igiene bucale corespunzătoare pe parcursul tratamentului ortodontic îl constituie dusul bucal. Dusul bucal este recomandat si pentru curatarea lucrarilor protetice clasice sau pe implanturi dar si pentru tratamentul bolii parodontale.

Pe lângă dinti, si aparatele dentare trebuie intretinute. Igienizarea aparatului mobil și a celui de contenție se face cu o periută de dinți, alta decât cea pe care o folosim la periaj, si cu săpun. Pasta de dinti este usor abrazivă si poate zgaria aparatul dentar.  

  • Evitati produsele de albire a dintilor sfaturi aparat dentar

Nu este indicat sa folositi nici un tratament de albire in timp ce purtati aparate dentare fixe.  Acestea actioneaza doar asupra portiunilor din dinte care nu sunt acoperite de elementele aparatului, in timp ce zonele acoperite de aparat isi vor mentine culoarea initiala.

Rezultatul va fi aparitia unor dinti “patati”, cu zone mai albe alternand cu zone mai inchise la culoare, dupa indepartearea aparatului dentar.

  • Verificati regulat aparatul dentar

Se indica sa verificati periodic (in oglinda) aparatul dentar pentru eventuale deteriorari cum ar fi fire rupte sau indoite sau alte probleme.

Daca observati orice deteriorare sau element care nu mai este la locul lui, anuntati imediat medicul dumneavoastra ortodont.
Acest ultim aspect este valabil si daca simtiti orice jena sau disconfort sau daca considerati ca aparatul preseaza brusc dintii cu o forta mai mare decat cea obisnuita.

  • Purtati la dumneavoastra o trusa de igienizat dintii

Medicii ortodonti recomanda asamblarea unei mici truse de igienizare a dintilor pe care sa o aveti tot timpul la dumneavoastra  pentru a putea mentine igiena dentara corespunzatoare.

Pentru rezultate optime, este bine ca trusa sa contina periuta de dinti, pasta de dinti, periuta interdentara, ata dentara, apa de gura si un balsam de buze. Este util sa adaugati in trusa si o ceara dentara sau silicon dentar pentru situatiile in care apare disconfort/rani cauzate de elementele aparatului dentar.

Pentru a afla si alte informatii din domeniul sanatatii orale ce pot fi aplicate in viata de zi cu zi , va invitam sa accesati rubrica Curiozitati Stomatologice

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasa un raspuns