Sigilarea dintilor este o procedura profilactica a carui scop principal este de a preveni apariţia şi dezvoltarea cariilor dentare. In comparaţie cu suprafeţele netede obişnuite ale smalţului, şanţurile dentare adanci, in special ale dinţilor proaspat erupţi pe arcada, acumuleaza resturi alimentare şi sunt mai greu de curaţat prin periaj dentar.
Dupa cum ii spune şi numele, acest tip de tratament are scopul de a sigila, sau mai bine zis de a izola, spaţiul dintre aceste fosete si mediul “extern” reprezentat de cavitatea bucala. Aceasta izolare se realizeaza prin aplicarea unor materiale care pot fi estetice (de aceeasi culoare cu dintele) sau colorate.
Inaintea acestei manevre este necesara o igienizare perfecta a suprafeţelor dentare pentru indepartarea resturilor alimentare şi a placii bacteriene.
In mod normal procedeul de sigilare este neinvaziv, realizandu-se fara a se indeparta din structura dintelui. In unele situaţii clinice insa, cum sunt dinţii cu şanţuri adanci şi inguste, care prezinta şi modificari de culoare este indicata o largire a şantului ocluzal cu ajutorul unor freze, inainte de sigilare.
Indicatii
Sigilarile dentare se recomanda a se realiza imediat dupa ce dintii au erupt .Sunt vizaţi astfel copiii cu varste intre 6-7 ani pentru primii molari definitivi si copii intre 12-13 ani pentru molarii secunzi. De asemenea se poate realiza si la nivelul premolarilor si chiar si pe dintii de lapte.
Avand in vedere ca nu toţi dinţii erup in acelaşi timp, sigilarea nu poate avea un moment strict stabilit, ci se realizeaza in funcţie de erupţia acestora.
Categorii de copii care necesita in mod obligatoriu sigilare:
• Copii cu carii multiple la nivelul dinţilor de lapte
• Copii cu nevoi speciale (handicap psihic sau orice fel de handicap care impiedica o buna igiena a cavitaţii orale)
• Copii care consuma cantitaţi mari de dulciuri
Sigilarea poate sa reziste intre 2 şi 5 ani, insa sunt necesare consultaţii periodice la medicul stomatolog (la 6 luni) pentru a verifica integritatea sigilantului. Daca aceasta sigilare este indepartata, dintele este din nou vulnerabil in faţa cariilor.
Sigilarea, alaturi de fluorizare şi igiena buco-dentara fac parte din cele 3 metode de prevenire a cariei dentare propuse de OMS (Organizaţia Mondiala a Sanataţii ).
Incidenta cariei dentare in urma sigilarii dintilor se reduce cu pana la 80%.
Daca si copilul dumneavoastra se incadreaza in categoriile prezentate, va recomandam sa efectuati o vizita la cabinetul stomatologic in vederea sigilarii cat mai repede dupa ce ati observat eruptia dintilor definitivi.