Prima vizita la medicul stomatolog face parte din etapele importante pe care copilul le are de parcurs la început de drum si care isi pun amprenta in cresterea si dezvoltarea sa ca viitor adult. Astfel, este important ca prima vizita a copilului la cabinet sa fie una de descoperire si acomodare in cabinetul stomatologic.
Ce facem pentru ca prima vizita la medicul stomatolog sa decurga intr-o maniera placuta?
Inainte de prima vizita la stomatolog trebuie sa tinem cont de cateva trucuri care il.vor ajuta pe cel mic sa perceapa aceasta vizita ca pe o aventura noua.prin care va trece si nu ca pe un lucru inspaimantator.
- Parintii reprezinta un model pentru copii lor, de aceea nu doar copii trebuie pregatiti pentru prima vizita la stomatolog, ci si parintii. Este foarte important ca parintii sa isi mascheze propria frica de medicul stomatolog si sa nu ii transmita copilului temerile sale. De aceea NU folositi fraze si cuvinte negative care ii transmit copilului propria anxietate.fata de medicul stomatolog si de tratamentele dentare. Ex: „ranit”, „durere”, „freza”, „injectie”, „ac”, „taiat”.
- Vorbiti cu copilul despre viitoarea vizita la stomatolog avand o atitudine optimista, astfel copilul va fi familiarizat cu ce se va intampla de-a lungul vizitei.(Ex: „Doctorul va numara dintisorii”, „te va invata cum sa ii pastrezi perfect curati” etc.). Explicati-i cat de imporatant este rolul medicului in pastrarea unor dinti curati si sanatosi. Puteti sa ii spuneti ca aceasta vizita este un semn ca a crescut mare si acum are curajul necesar pentru a merge la dentist.
- Jucati-va acasa cu copilul „de-a dentistul”, simulati ca numarati dintisorii apoi schimbati rolurile, lasandu-l pe copil sa fie dentistul.
- Cititi o poveste despre mersul la dentist, colorati imagini.sugestive cu o consultatie stomatologica, vizionati filmulete care prezinta consultatii stomatologice.
- NU santajati niciodata copilul ca sa mearga la dentist. El nu trebuie sa mearga la dentist pentru ca stie ca la sfarsit parintele ii va oferi o recompensa, ci trebuie sa fie constient ca merge pentru a avea dinti sanatosi. Eventual recompensa poate fi anuntata copilului la sfarsitul vizitei la stomatolog.daca acesta a avut un comportament corespunzator, ca un premiu pentru curajul de care a a dat dovada.
- NU amenintati si nu pedepsiti copilul cu o vizita la stomatolog. (de exemplu: „Daca nu esti cuminte mergem la dentist”, „Daca nu esti cuminte/Pentru ca ai fost rau, doctorul iti va face o injectie”). Aceste amenintari nu fac decat sa sperie copilul care va percepe medicul ca pe un instrument de pedeapsa si vor contribui la.anxietatea copilului fata de medic si manoperele stomatologice. (anestezie, extractie, tratamentul cariei).
- Faceti o lista cu toate intrebarile pe care le aveti legate de tratamentul stomatologic al copilului, despre ingrijirea dintilor,.alimentatie si discutati deschis cu medicul toate aspectele pe care le considerati necesare.
- Vizitele preventive la medicul stomatolog sunt baza pentru o sanatate dentara optima si pentru o colaborare eficienta cu medicul stomatolog. Deci, NU asteptati aparitia unei probleme mai grave la dintii copilului pentru a efectua prima vizita la cabinet.deoarece copilul nefiind familiarizat cu ce intampla in cabinet.si prezentand si durere nu va coopera cu medicul dentist si va ramane cu impresia ca stomatologul vrea sa ii faca vreun rau, provocandu-i durere.
Orice parinte trebuie sa constientizeze importanta pe care o are prezentarea cat mai timpurie la medicul stomatolog.atat din privinta sanatatii dentare cat si a colaborarii ulterioare cu medicul dentist. Va recomandam sa efectuati vizite regulate la medicul stomatolog, incepand din momentul eruptiei primilor dinti.